Zijderhoen

Onze Kippen

De Zijderhoen

Lijkt niet op een gewone kip.
Ik vind ze er heerlijk zacht en pluizig uitzien met een leuke guitige rasta kop! 

Ze hebben een zachtaardig karakter, is zeer rustig en vertrouwend van aard. Ze zijn gemakkelijk handtam te maken.

Kenmerken van het zijdehoen:

Het Uiterlijke

Zijdehoenders zijn de kleinste grote hoenders, eigenlijk een halfkriel. Grote zijdehoenders zijn dus net zo groot als de krielvorm van een ander kippenras. Ze hebben alles half: een klein baardje (bij de gebaarden), een kleine kuif en een middelmatige voetbevedering. Om al dit halfs te compenseren hebben ze wel wat extra tenen. Ze hebben 5 tenen in plaats van de gebruikelijke 4.

De Vacht

Hun lichaam is aan alle kanten rond en de bevedering is zacht. Anders dan andere kippen, heeft het zijdehoen haren in plaats van gestroomlijnde veren. Daarom vliegt het zijdehoen niet. Het zijdehoen kan door zijn vacht prima tegen lage temperaturen, beter dan tegen hogere temperaturen in de zomer. De ogen zijn groot, vol en bruinzwart van kleur. De dieren hebben een kam in de vorm van een walnoot. Het zijdehoen heeft een aparte purperkleurige huid en azuurblauwe oorlellen. Ze wegen 1,4 tot 1,8 kg. De hanen zijn forser dan de hennen; zij wegen 1,5 tot 2 kg. Naast grote zijdehoenders zijn er ook krielzijdehoenders. Die zijn nog eens de helft kleiner! 

Haan of Hen?

Er wordt ons vaak gevraagd hoe je aan een kuiken kunt zien wat een haan of hen is. Tja, dat is bij het zijdehoen echt een verrassing. Met uitzondering van sommige kleurslagen, is op jonge leeftijd het geslacht van het zijdehoen zeer lastig te ontdekken.

Dit in tegenstelling tot kuikens van andere rassen, waar je bijvoorbeeld op de leeftijd van 6 weken al duidelijk onderscheid kunt maken tussen haan en hen.

Fokkers proberen te letten op verschillen in de uiterlijke kenmerken bij opgroeiende kuikens. Bij een haan groeit bijvoorbeeld de kuif schuin naar achteren en bij een hen wordt het meer een bolletje. Ook aan de breedte van het kammetje zou je het kunnen zien.
Een kuiken met een breed kammetje zou een haantje kunnen zijn. Toch komen we in praktijk maar al te vaak voor verrassingen te staan en blijkt die zijdehoen met de uiterlijke kenmerken van een haan ineens toch een hen te zijn. Of juist andersom! 

Het geslacht van het zijdehoen laat zich vaak pas op een leeftijd van 4/5 maanden echt goed zien. Persoonlijk hou ik altijd aan “pas als het een ei legt of het begint te kukelen, heb je zekerheid”.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.